Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

Χριστιανισμός


Η Αγία Μαρίνα

Η μεγαλομάρτυς Μαρίνα[1] γεννήθηκε λίγο μετά τα μέσα του 3ου μΧ αιώνα στην Αντιόχεια της Πισιδίας, όπου και μαρτύρησε επί αυτοκράτορος Κλαυδίου Β΄ του Γοτθικού (268-270 μΧ), σε ηλικία μόλις 15 ετών. Κόρη του εθνικού ιερέα Αιδέσιου, έρχεται σε επαφή με τον λόγο του Κυρίου, αμέσως μετά τον θάνατο της μητέρας της, διά μέσου της παραμάνας, στην οποία ο Αιδέσιος είχε εμπιστευτεί την διαπαιδαγώγηση της κόρης του, αγνοώντας το γεγονός πως εκείνη είναι κρυπτοχριστιανή.

Οδηγήθηκε στο μαρτύριο όταν παρουσιαζόμενη στον έπαρχο της πόλης Ολύμβριο, κατ’ εντολή του τελευταίου, αποκάλυψε, εκούσια, πως είναι χριστιανή: «της Πισιδίας είμαι γέννημα και θρέμμα και το του Κυρίου μου Ιησού Χριστού επικαλούμαι όνομα»[2]. Στην απαίτηση του επάρχου να τελέσει θυσία στους θεούς, η Αγία απάντησε χλευάζοντας αυτούς. Τότε ο Ολύμβριος εξοργισθείς υπέβαλεν αυτήν εις μαρτύρια. Η σθεναρή όμως αντίσταση της Μαρίνας εξωθεί αυτόν στην εντολή αποκεφαλισμού της διά ξίφους: «και καταλαβούσα η αγία τον τόπον της τελειώσεως και επί πολύ προσευξάμενη, ετελειώθει»[3].


[1] Το όνομα Μαρίνα είναι λατινογενές και σημαίνει θαλάσσια ή θαλασσινή (marinus-a-um). Δεν αποκλείεται να πρόκειται για αντιδάνειο, εκ του ελληνικού ρήματος μαρμαίρω (=αστράπτω, λάμπω, ακτινοβολώ), εξ’ ου η λέξη μάρμαρο (=το απαστράπτον), επί θαλάσσης – η θάλασσα του Μαρμαρά=η αστραποβολούσα - , λατινικά=mare, γαλλικά=mer.
[2] Από το βιβλίο «Αγία Μαρίνα, η μεγαλομάρτυς της Αντιόχειας» του Μανουήλ Τασούλα, Αθήνα 2002, σελ. 21.
[3] Από το βιβλίο «Αγία Μαρίνα, η μεγαλομάρτυς της Αντιόχειας» του Μανουήλ Τασούλα, Αθήνα 2002, σελ. 27.