Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

Άνθρωπος


Περί θηλασμού[1]

Για να είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν έχει καταφέρει ακόμα να πάρει μια σαφή απάντηση από ένα νεογέννητο μωρό για την προτίμησή του, αλλά μπορώ να κάνω μια βάσιμη υπόθεση. Αν εγώ ήμουν μωρό και είχα την δυνατότητα να επιλέξω ανάμεσα σε ένα ζεστό, απαλό στήθος που είναι κολλημένο σε μια ζεστή απαλή μαμά και μια κρύα λαστιχένια θηλή που την έχουν μουλιάσει σε ένα υγρό που έχει τη γεύση παλιού νερού πισίνας, ξέρω ποιο θα διάλεγα. Τα μωρά δεν είναι χαζά !

Το στήθος είναι το καλύτερα συσκευασμένο κουτί γάλακτος που έχει σχεδιαστεί ποτέ. Είναι ασφαλές, καθαρό, μεταφέρεται εύκολα και έχει πάντοτε τη σωστή θερμοκρασία.

Το γάλα του στήθους είναι στιγμιαίο και προσφέρει άμεση εξυπηρέτηση. Δεν χρειάζεται να αποστειρώσετε εξοπλισμό, να ετοιμάσετε μείγματα ή να ζεστάνετε δοχεία. Αυτό είναι πολύ βολικό για την μαμά, η οποία μπορεί να ταΐσει το μωρό της όπου και όποτε θέλει. Υποθέτω ότι και οι περισσότεροι μπαμπάδες το βρίσκουν αρκετά βολικό αφού μπορούν να συνεχίσουν τον ύπνο τους όταν μιλάμε για τη νυχτερινή βάρδια.

Εκτός από το ότι αποφεύγετε μπιμπερό και νερό που μπορεί να μην είναι πάντοτε καθαρά, το γάλα του στήθους περιέχει πολλές ουσίες που προσφέρουν κάποια προστασία από λοιμώξεις. Αυτά είναι αντισώματα που περνάνε στο έντερο του μωρού, δυναμώνοντάς το για να αντιμετωπίσει κάποια γαστρικά παράσιτα. Ταυτόχρονα, το γάλα του στήθους διαλύεται στο στομάχι και δημιουργεί ένα φιλικό περιβάλλον το οποίο ενθαρρύνει τα καλά βακτηρίδια να πολλαπλασιαστούν και να εκδιώξουν έτσι άλλους επικίνδυνους εισβολείς. Στις χώρες του τρίτου κόσμου, τα μωρά που τρέφονται από μπιμπερό έχουν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης.

Ο θηλασμός προσφέρει επίσης και κάποια προστασία από πολλές άλλες μολύνσεις και επίσης φαίνεται να σχετίζεται με τη μείωση των πιθανοτήτων του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Ο βαθμός προστασίας είναι ανάλογος με το πόσο γάλα από θηλασμό λαμβάνει το μωρό. Κάποια προστασία διαρκεί για χρόνια μετά τη διακοπή του θηλασμού. Ένα παιδί που πηγαίνει στον παιδικό σταθμό θα έχει ακόμα κάποια προστασία έστω κι αν είχε σταματήσει το θηλασμό όταν έγινε έξι μηνών.

Προφανώς, μετά από μερικά εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, το αγελαδινό γάλα έχει τελειοποιηθεί για να ταιριάζει καλύτερα στα μοσχαράκια, το κατσικίσιο για να ταιριάζει στα κατσικάκια και επομένως το γάλα του ανθρώπου έχει τελειοποιηθεί για να ταιριάζει στα ανθρώπινα μωρά. Βέβαια τα μωρά μπορούν να αναπτυχθούν μια χαρά και με άλλες ποικιλίες, αλλά θα ήταν πιο λογικό να χρησιμοποιήσουμε το προϊόν που συνιστά…ο κατασκευαστής.
___________________

[1] Από το βιβλίο «Μωρά», του Δρ. Κρίστοφερ Γκρην, των εκδόσεων Πλατύπους
Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου του 2007 ήταν αφιερωμένη στον μητρικό θηλασμό