Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

Ευθυμογράφημα


Την στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι στο πλανήτη Γη λιμοκτονούν, στις ευημερούσες (;) χώρες τις Δύσης οι άνθρωποι πεθαίνουν…στο φαΐ.

Η κακή στα 100 ![1]

- Ασ’ τα…Κάθε φορά που τρώγω έξω, το φαγητό μου στοιχίζει 50.000 δραχμές, 2 για να φάω και 48 να το χάσω ! Είναι βλέπεις, δαπανηρά αυτά τα ινστιτούτα αδυνατίσματος…

- Ενώ εσύ…ο Θεός να σ’ έχει καλά, είσαι λεπτή, κομψή και ευκίνητη με τη ζυγαριά στο πρόγραμμα. Μην τύχει και πάρεις ένα κιλό, αμέσως θα το βγάλεις. Μου αρέσει που γεμίζεις πάντοτε το πιάτο, αλλά παρατηρώ το ρυζάκι με τα λίγα φασολάκια είναι σχεδόν κρυμμένα μπροστά στον όγκο των κολοκυθιών, του λάχανου και του λεπτοκομμένου καρότου. Α, κάπου στην άκρη είναι και τα 30 γραμμάρια της βραστής σφυρίδας με άφθονο λεμόνι. Έτσι έχεις τις πρωτεΐνες σου για να αισθάνεσαι ακμαία, αλλά θερμίδες δεν βλέπω…Θα αδυνατίσεις πολύ. Τουλάχιστον δεν προσθέτεις μια ψητή πατάτα του αλουμινόχαρτου…

- Ε, πώς ! είναι και το λάδι. Εννέα θερμίδες το γραμμάριο, βάλε μια κουταλιά της σούπας που έχει η σαλάτα, έφθασα τις 120-130 μόνο από το φυτικό αυτό λίπος. Έτσι είναι καλά, επειδή παίρνω ακόρεστα λίπη: τα 3ω του ψαριού και του ελαίου τα μονοακόρεστα. Βέβαια υπάρχει και το πλεονέκτημα από τις ίνες, τις φυτικές ίνες. Να παίρνουμε, λέει, τουλάχιστον 5 γραμμάρια την ημέρα και αυτές βοηθούν παντού, στη λειτουργία του εντέρου, ρίχνουν και τη χοληστερίνη.

- Έτσι χτυπάς και την οξείδωση…

- Στον άνεμο η οξείδωση…άκουσε να μάθεις. Η κακή χοληστερίνη[2] είναι αναγκαία στον οργανισμό. Κακή, κακή, αλλά αναγκαίο κακό για να γίνουν οι ορμόνες, για να στεριώσουν τα κύτταρα. Τώρα αυτή η κακή χοληστερίνη σαν μόριο έχει…ετερογένεια. Μπορεί να είναι μικρή-μικρή, μπορεί να είναι μεγάλη. Όσο πιο μικρή…τόσο πιο κακή, τόσο πιο εύκολα κολλάει πάνω στην αρτηρία, τόσο πιο εύκολα οξειδώνεται και γίνεται πουρί και αρτηριοσκλήρυνση.

- Με αυτά που τρως εσύ πηγαίνεις με την μεγάλη κακή χοληστερίνη και τη λιγότερη οξείδωση. Ενώ με το…λαρδί, το ξίγκι και το μπέικον ; Μα δεν σου λείπει το βούτυρο, η κρέμα, η σαντιγί ;

- Από πού να λείψει ; Μήπως μεγάλωσα στο βούτυρο ; Πάντως έχω και το ψωμάκι μου, που τόσο έχω συνηθίσει. Τον άρτον ημών τον επιούσιον – με αυτόν έζησαν και ζούνε οι λαοί. Έχω ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της κακής χοληστερίνης, συνολικά την ελαττώνω και δουλεύω περισσότερο με την μεγάλη κακή χοληστερίνη. Έτσι κρατάω την κακή χοληστερίνη στα 100 χγρ.

- Αδύνατον ! μου είπαν ότι τέτοια τιμή στο αίμα έχουν μόνο οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες. Όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι της Δύσης, Ευρώπης και Αμερικής, κυκλοφορούν με διπλάσια την κακή χοληστερίνη, κοντά στα 200.

- Αυτή είναι η χοληστερίνη του…λουκάνικου και του εμφράγματος. Είναι κρίμα στην χώρα του ήλιου και της θάλασσας να επικρατεί το χοιρινό. Είναι τόση η ποικιλία του Αιγαίου, τέτοια η αφθονία των ζυμαρικών και των δημητριακών, αυτό το μέλι με φρουκτόζη και τόσα τα αρώματα των φρούτων. Έτσι παίρνουν νόημα το άπαχο γάλα και γιαούρτι, γίνονται ένα σωρό γλυκά ταψιού με ή χωρίς ψίχα από καρύδι, με τις θερμίδες και τις βιταμίνες. Έχει καρύκευμα και κρεμμυδάκι, έχει νοστιμιά και τέχνη η ελληνική, μικρασιατική, η κρητική κουζίνα.

- Και έτσι φτάνει τα 100 η κακή χοληστερίνη ;

- Ναι ! Και με την καθημερινή πορεία της αποστολής, της δουλειάς και της αναψυχής. Έτσι ήρθαν τα απίστευτα αποτελέσματα της Κρήτης με την Μελέτη των Επτά Χωρών. Ύστερα από μια δεκαετία παρακολούθησης, οι απώλειες ήσαν 184 ανά 10.000 στις άλλες χώρες και μόνο 9 για την ομάδα της Κρήτης, δηλαδή, ποσοστό χαμηλότερο κατά 95%[3]. Έτσι και το φαγητό δεν θα στοιχίζει 50.000 ! Θα μοιάζεις περισσότερο με τον Καθηγητή της Ερήμου, τον Άγιο Ευθύμιο, που μέσα από την άσκηση, την εσωτερική ειρήνη και την…κρητική δίαιτα κατάφερε να φτιάξει ολόκληρη Πολιτεία και να ζήσει 97 γεμάτα χρόνια.
_____________________

[1] Παύλου Τούτουζα, «Περί καρδίης», εκδόσεις Κάκτος. 1998
[2] LDL
[3] Σέργιος Ρενώ (Serge Renauld), Η μεσογειακή διατροφή. Κρητική δίαιτα, εκδόσεις Π. Τραυλός – Ε. Κωσταράκη, Αθήνα 1995